Mijn verhaal

EOEFOODPersoonlijkLeave a Comment

Na jaren van regelmatig overgeven, maagklachten, bezoeken bij de huisarts en verschillende medicatie heb ik vorig jaar de diagnose Eosinofiele oesofagitis (EoE) gekregen, dit is even in het kort een chronische slokdarmontsteking die waarschijnlijk veroorzaakt word door voedsel allergenen.

Al eerder werd er door middel van een bloedtest verschillende voedselallergieën geconstateerd.
Mijn levensstijl hierop aanpassen was in het begin even lastig, maar uiteindelijk goed te doen.
Binnenkort start ik met een eliminatiedieet die begeleid word door een onderzoeksteam bij het AMC.
Er zal een gastroscopie-onderzoek (ze gaan dan met een kleine camera in je slokdarm kijken) plaatsvinden waarna er een streng dieet van 6 weken volgt waarin het niet is toegestaan om soja, gluten, tarwe, melk, ei, pinda’s en noten te eten.

De grote uitdaging: acceptatie


Het is soms moeilijk te accepteren dat je net even anders bent dan andere mensen. Zomaar onverwachts uiteten met vrienden, onderweg of op een feestje iets eten kan niet altijd. De mensen dichtbij me weten van de situatie en ik word gesteund waar dat kan, daarnaast zien mensen die verder weg staan niet dat ik ziek ben, hierdoor ontstaat er ook regelmatig onbegrip. Het meisje zijn dat altijd op het laatst moment afzegt, brengt een hoop frustratie met zich mee.

Frustratie en hoop

Na het eliminatiedieet hoop ik te weten wat de trigger van mijn klachten is, zodat ik mijn dieet zodanig kan aanpassen dat ik me niet zo vaak ziek hoef te voelen. Er zijn soms uren dat ik het even ‘vergeet’, maar daar tegenover staan veel uren die me pijn en vermoeidheid brengen. Als ik niet eet, heb ik geen brandstof. Als ik wel eet, volgt er pijn. Hopelijk een gevecht dat ik niet lang meer hoef te voeren.

Ik probeer de focus te leggen op de goede momenten en daar zoveel mogelijk te genieten. 
Na een tijd heel boos en verdrietig te zijn geweest om de situatie heb ik inmiddels de hoop dat het beter zal worden als het eliminatietraject is afgerond. Eerlijk is eerlijk, boos en verdrietig ben ik soms nog steeds. Maar er zit niks anders op, uiteindelijk zal ik het moeten accepteren en er mee om moeten leren gaan.
Toen dat besef kwam, heb ik me voorgenomen er het beste van te maken.

Graag neem ik je mee in mijn ervaring rondom het eliminatiedieet, ziekenhuis bezoeken, dagelijkse uitdagingen en hoop. Heb je vragen, wil je je verhaal kwijt of gewoon eens sparren over tips en ideeën?
Ik hoor graag van je: info@eoefood.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *