Is eosinofiele oesofagitis een auto immuunziekte?

EoE is geen auto immuunziekte, maar een immuun gemedieerde ziekte.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

MAAGZUURREMMERS (PPI)
In eerste instantie zal de behandeling worden gestart met maagzuurremmers. Deze zorgen ervoor dat het maagzuur minder zuur word en zo minder irritatie veroorzaakt in de slokdarm. Een kleine groep patiënten reageert hier zo goed op dat zelfs de ontsteking in de slokdarm hierdoor verdwijnt.

ONTSTEKINGSREMMENDE MEDICATIE
Ontstekingsremmende middelen zoals bijv. Budesonide en Flixotode (corticosteroïden) pakken de ontsteking lokaal aan.
Voorheen was er nog geen medicijn speciaal voor mensen met EoE. De medicijnen die toen vaak gebruikt worden zijn dezelfde als voor bijvoorbeeld astma patiënten of mensen met de ziekte van Croon. Echter, worden deze medicatie allemaal via de mond ingenomen.

Sinds februari 2019 is er voor mensen met EoE (boven de 18) een medicijn op de markt dat daadwerkelijk voor EoE gemaakt is, dit heet Jorveza en is in de vorm van een smelt tablet. Informeer bij je arts voor meer informatie.

DIEET BEHANDELING
Wanneer je er voor kiest om ontstekingsremmende medicatie te gebruiken. Zullen de klachten aangepakt worden, maar de onderliggende oorzaak blijft onbekend.

Inmiddels is bekend dat de ontsteking waarschijnlijk veroorzaakt wordt door allergene in onze voeding én in de lucht. Helaas kunnen deze ‘EoE triggers’ niet achterhaald worden door allergietesten op de huid en/of in het bloed.

Een eliminatiedieet zou hier meer duidelijkheid kunnen geven.Tijdens een met de arts/diëtiste te bepalen periode worden alle (of de meeste) voedingsmiddelen vermeden waarvan bekend is dat deze bij sommige mensen gezondheidsklachten veroorzaken.

Het is echt een proces, waarbij ook meerdere kijkonderzoeken (scopie) nodig zijn. Ook bestaat er een kans dat je niet allergisch bent voor één van de geëlimineerde voedselgroepen.

Welke diëtist heeft je begeleid tijdens het eliminatiedieet?

Tijdens mijn eliminatie dieet werd ik begeleid door Dr. Berber Vlieg-Boerstra, van Vlieg & Melse Diëtisten.

Wat eet je dan wel?

Een vraag die ik regelmatig krijg: “maar wat eet je dan wel?” Niet zo’n vreemde vraag natuurlijk met al die dieet restricties.

Mijn voorkeur gaat uit naar ‘avond eten’ daar red ik me al snel met vlees/vis, rijst/glutenvrije pasta/quinoa/aardappelen met verschillende groentes en fruit (geen rauwe tomaat, rauwe appel en rauwe wortel).

Voor voorbeelden van producten verwijs ik je graag naar de pagina Wat eet je dan wel? Wie weet handig als je zelf net aan je dieet begint!

Abonneren op voedsel veiligheidswaarschuwingen?

Via deze weg (NVWA) worden er officiële meldingen doorgegeven van bijvoorbeeld verkeerde etiket informatie of andere fouten rondom allergene in producten.

Abonneren op veiligheidswaarschuwingen (= gratis)