Het belang van een juiste diagnose

EOEFOODMedischLeave a Comment

Hoe vreemd het in eerste instantie ook klinkt. Het krijgen van een diagnose die je leven op zijn kop zet kan voor mensen een echte opluchting zijn. Na de diagnose is het moment aangebroken dat er een deel onzekerheid wegvalt en er eindelijk doel gerichte ondersteuning kan worden geboden.

Bij mij gingen er jaren overheen. Jaren waarin het onverklaarbaar leek waarom ik mijn eten niet binnen wist te houden en de steeds terugkerende maagklachten. Na een hele rits aan verschillende medicatie, meerdere gastroscopieƫn (met biopten) was er een MDL-arts die meer wist over het ziektebeeld EoE.
Na haar diagnose ben ik doorverwezen naar het onderzoekteam bij het AMC. Waar ik nu begeleid word in het vinden van mijn triggers, door middel van een eliminatiedieet. De situatie is nog niet zoals ik graag zou willen, maar dankzij de diagnose kan ik verder.

Waarom een diagnose lang kan duren

In het geval van Eosinofiele Oesofagitis komt de diagnose vaak pas na een lange tijd. Simpelweg omdat er nog te weinig over bekend is en er nog te weinig mensen van weten. Waaronder dus ook huisartsen en andere specialisten. Je zou EoE dan ook een ‘jonge’ ziekte kunnen noemen. De eerste beschrijving van het ziektebeeld komt uit 1993 en in Nederland werd de diagnose voor het eerst beschreven in 2005.

Het is dus van groot belang dat meer mensen weten wat Eosinofiele Oesofagitis is en welk ziektebeeld hier bij hoort. Je steentje bijdragen aan deze bekendheid creƫren? Dat kan door je verhaal te delen, iemand in je omgeving wat over EoE te vertellen of door een bericht hierover te delen op social media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *